Bebek ve Çocuklarda Uykusuzluk, Uyku Bozukluğu, Çocuklarda Uykusuzluğun Sebepleri Nedenleri

Çocuklarda Uykusuzluk: 3 yaş dolaylarındaki çocukların gecenin ortasında uyandıkları ender değildir; bağırırlar, ağlarlar ve ailelerini tedirgin ederler. Bu uykusuzluklar bebeklerdekinden farklıdır, çünkü küçük bebekler açlıktan, diş çıkarmalardan vb. uyanırlar oysa ki büyük çocukları uyandıran ve endişelendiren konular başkadır. Bu uykusuzluklar niçin? 3 yaş, çocuğun cinsiyetini farkettiği, kız- erkek arasındaki farkı anladığı yaştır. Bu, küçük erkek çocuğunun annesine kız çocuğunun ise babasına duyduğu ve gelip geçici aşk dönemidir. Bu yaş çocuklarının gece çağırmaları büyük bir olasılıkla, örneğin anne babası gibi uyku arkadaşına sahip olmak arzusundan meydana gelir. Diğer taraftan; cinsiyet farklılığının şuuruna varma çocuğu gece çiş yapma isteğine sürükleyebilir. Gerçekten de zekaları onlara cinsiyetlerinin farklılığını incelemelerini sağlar; farklı olduklarını farkedince de bu buluşu, bu durum üzerindeki düşüncelerini göstermek isterler.

Sonuç Olarak; psikolojik alan üzerindeki bu evrim; çocukta bebekliğe geri gitme isteği doğuracaktır. Küçükken olduğu gibi yuvaya anne ve babalarına dönmek isterler. Ayrıca 3 yaşın gece korkularının 7 yaşına doğru kâbuslar şeklinde gözüktüğünü yeniden belirtelim!' Alınacak önlemler ve pratik öğütler Çocuğu sakinleştirmek için her zaman annenin gitmemesi, babanında onu sakinleştirmek ve kendisini rahatlatıcı sözler söylemesi yararlı olur. Çocuğun yatak odasında çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz: Çocuğun her zaman yatağının yanında bir bardak su bulunması uygundur. Birçok kimsenin inancının aksine çocuk eğer yanında su bulursa çişler de az olur.
Gerçekten de, endişeli ve korkulu çocuğun rahatlaması için suya ihtiyacı vardır.
● Çocuğun yatağının parmaklıklarını kaldırmak veya açıkça yatağını değiştirmek düşünülebilir. Böylece artık çişini
yapmaya gitmek için hiç kimseye ihtiyacı olmayacaktır. Çocuğunuz geceleri sık sık uyanırsa, bağırmayın, nedenini belirlemeye çalışın, hiç şüphesiz bir çaresi vardır.

• Anneler; çocuklarını hareketlerinde özgür bırakabilirler. Örneğin küçük kızlarını saç yapımlarında ve gündüz giyeceği elbise seçiminde.
. Diğer bir çözüm de çocuğu bir haftalığına büyükannesine, kuzenine ve ya çok sevdiği bir arkadaşına yollamaktır. Bu çözüm anne ve babaların dinlenmelerini ve çocuğun yalnız uyumama arzusunu yerine getirmeyi sağlar (arkadaşının veya kuzeninin vb. odasında uyuyacak.)
» Çocuğa, anne veya babasının küçük erkek ve kız çocuklarının farklı cinsiyetlere sahip olduklarını açıklaması gerekir. Böylece çiş kelimesiyle cinsiyet kelimelerinin aynı anlamda olmadığını öğrenecektir.

Sonuç olarak gece uyanan çocuğu azarlamak veya sakinleştirmek yerine çocuğun bu geçiş döneminde onu anlamak çok daha önemlidir. 6 veya 7 yaşına doğru gece uykusuzlukları yeniden belirir. Kâbus, susuzluk ve çiş yapma isteğine bağlı olan ağlamaları önlemek için, çocuğa gece geç saate kadar televizyon seyrettirmeyin; özellikle korku ve vurdulu - kırdılı filmleri seyretmesini önleyin; gece rahatlıkla tuvalete gitmesi için odasının kapısını açık bırakın ve eğer gece su içmeyi seviyorsa yakınına bir bardak su koyun. Çocuğunuz geceleri sık sık uyanırsa, bağırmayın, nedenini belirlemeye çalışın; hiç şüphesiz bir çaresi vardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski