Sarılık veya Hepatit: Sarılık, iki çeşit virüsün oluşturduğu ateşli bir hastalık ve karaciğer
iltihaplanmasıdır. Bu virüslerden biri kan nakli, diğeri de ağız yoluyla geçer. Örneğin iyi
arıtılmamış su ve ürünlerinden bu hastalık
geçebilir. Günümüzde bu hastalığı yapan iki virüs arasındaki fark yeterince bilinmemekte olup henüz hiçbir aşısı bulunamamıştır. Sarılık genellikle ufak salgınlar halinde ortaya çıkar. Ancak bunun yanında tek
vakalara da rastlanmaktadır. Kızamık ve su çiçeği gibi basit çocuk hastalıklarına benzemez. Çocukta sık görülür ama
zararsız geçer.
Hastalığın Tanımı, Hastalığın Belirtileri:
- Olaylara göre değişiklik gösteren ateş yükselmesi
- Bulantı, kusma, halsizlik durumu
- İştahsızlık hatta gidadan tiksinti durumu,
- Karaciğerde büyüme, karın ağrılarıdır.
Tüm bu belirtiler hazımsızlık olaylarında gözlenenlere çok benzerler. Çoğu zaman çocukta yukarıda saydığımız arazların hiçbiri bulunmaz, aniden cilt
sarı bir renk alır ve hastalık bu şekilde ortaya çıkar.
Bu arada idrar demli çay, dışkı da cam macununa benzer çok açık, beyaza kaçan bir renk alır.
Bu saydıklarımızın dışında doktor karaciğerin büyümüş olduğunu tespit edecektir ve teşhisi doğrulamak için
laboratuvar tetkikleri isteyecektir. Normalde hastalık 15-20 gün, ender olarak da 1 ay sürer. Renk sarardıktan sonra ateş düşer, bulantılar azalır, ancak çocuk yorgun görünür. İştahsızlık ve halsizlik birkaç gün daha devam edecektir. İştahın artması iyileşmenin belirtisidir.
Bu arada idrarın da normal rengine dönüştüğünü farkedersiniz. Hastalık değişik şiddette olabilir. Bazı olaylarda
belirsiz bir sarılık varken, bazılarında da bütün vücut kanarya sarısı renginde olabilir.
Tedavisi: Hastalığın hafif olduğu durumlarda uygulanacak bir tibbi tedavi yoktur. Ancak çok uzadığı ve ağırlaştığı durumlarda "kolerik" denilen ilaçlar kullanılarak safra fazlalığı ve sararma giderilebilir.
Alınacak Önlemler: Çocuk hastalık sırasında dinlenmelidir. Zaten halsiz olduğundan buna uyması zor olmaz. Yine de iyi görünmeye başladığı zaman rengi biraz sarı kalmış olsa da onu yatakta tutmayınız. Her durumda ona perhiz yaptırmalısınız. Çünkü sarılık hastalığında karaciğer ve safra yollarında ateşlenme vardır. Yani bu bölgeler besinlere ve özellikle aşırı yağlı yiyeceklere karşı duyarlıdır. Sarılık döneminde ve onu izleyen haftalar hatta aylar boyunca yağlı kızartmalar, yumurta, kremalı, soslu özellikle de yağlı yiyecek ve peynirlerin yenmemesi şarttır. Bununla birlikte aşırıya kaçmadan tereyağ ve zeytinyağı almanın sakıncası yoktur. Zararlı yağlı yiyecekler bir yana bırakılırsa beslenme tamamen normal şekilde sürebilir. Yalnız başlangıçta bulantı ve iştahsızlık nedeniyle hafif tutulmalıdır. İştahsızlık döneminde çocuğunuza bol sulu ve şekerli içecekler veriniz. (komposto v.b.)
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: Hastalığın kuluçka devresi çok uzundur. 2 aydan 4 aya kadar sürebilir. Aynı zamanda bu hastalık bulaşıcı olup, dışkı yoluyla geçer. Bundan dolayı aile bireylerinin ve çocuğa yaklaşanların dikkatli olmaları, bu bakımdan temizliğe aşırı özen göstermeleri gerekir.