Herpes Virüsü, Herpes Enfeksiyonu Hastalıklarının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Herpes Virüsü, Bulaşma ve Kuluçka Dönemi: Herpes virüsü ancak insanda yaşar. Bulaşma ancak taşıyıcıdan alıcıya olmak üzere solunum veya deri temasıyla olur. Olayların % 75'inde, bulaştıran kimse hasta, % 25'inde ise
sağlamdır, yani taşıyıcıdır. Kuluçka devri kısadır.
Hastalığın Tanımı: Genellikle yaşamın 7. ayı ile 4. yılı arasında meydana gelir. İlk herpes enfeksiyonu belirsizdir. Anneden geçen antikorlar çocuğu genellikle 2 yaşına kadar korurlar. Bağışıklık, hastalığı geçirenlerde meydana gelir. Yetişkinlerde bağışıklık oranı % 30'dur.

Herpes Enfeksiyonu Şekilleri: Herpes virüsü değişik şekillerde kendini gösterir.

● Diş etleri ve ağız iltihabı (Had gingivo stomatit): En sık görülen klinik olaylardandır. Çocuk ateşli (ateş 40°'ye kadar yükselebilir), ağzı kurumuş, susuz durumdadır ve ağzının içinde ağrı vardır. Öyle olur ki, yemek bile yiyemez. Bazen beraberinde kusmalar ve ishal de baş gösterir. İnceleme sırasında, ağzın sümüksü maddesi, çoğunlukla çatlak, pamukçuk hastalığına benzer ve peltemsi bir Sıvıyla kaplı, oraya buraya serpiştirilmiş kabarcık, fiske gibi ağız yaraları halinde görülür. Hatta dudaklara da sıçrayabilir. 4 veya 5 mm. çapındaki bu kabarcıklar, dili ve gırtlağı kaplayabilir fakat en çok diş etleri üzerinde oluşur ki bazen bütün sümüksü madde, kiri pası çıkmış halde ve canlı kırmızı bir renkte, kanamalı durumdadır. Çene altı boğumları, bezleri ve çenenin altındaki kısım şiş ve acılıdır. İyileşme 7-15. günler arasında olur ve bu sırada yemek yeme zorlukları birinci plandadır. Çocuk sadece süt ile beslenebilir. Sakın telaşlanmayın, çünkü bu hastalık çok görülen bir hastalıktır, çocuğun diş etleri birdenbire kanla dolabilir, bu olay gece uyurken bile meydana gelebilir.

Herpes Anjini: Bu anjin bademciklere. kadar uzanır, fakat özellikle damağı kaplar. Ağız - diş eti iltihabından çok
daha seyrektir.
Tedavisi: Olayların büyük çoğunluğunda uçuk hastalığı kendiliğinden iyileşir ve bu da herhangi bir tedaviden sakınıldığını doğrular. Çok önemli bir mikrop kapma olayı olduğu zaman, bazen antibiyotiklere başvurulabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski