Beyin Kanamaları: Beyin ve omurilik sivist, beyin ve omuriliğin çevresinde bulunan renksiz bir sıvıdır. Herhangi bir nedenden dolayı
bu sıvıya kan karışması halinde beyin kanamasından söz edilebilir. Aşağıda ancak en sık görülen durumlardan söz edeceğiz.
Yeni Doğan Bebekte Beyin Kanaması: Zor bir doğum sonucunda yeni doğan bebekte beyin kanaması meydana gelebilir.
Şüphelenildiği zaman beyin omurilik Sıvısı tetkiki yapılır ve bu sivinin kanlı olduğu görülür.
Beyin kanaması geçiren yeni doğanlar çok zaman az bir ağırlıkta doğan çocuklarla çok zor bir doğum geçiren çocuklardır.
• Zeka ve motor fonksiyonları sık sık kontrol edilmeli
• Baş çevresinin her doktor kontrolünde ölçülmesi gerekir.
Bazı mikroskopik kanamalar ilk başta solunum güçlükleri yaratırsa da sonradan hiçbir arıza bırakmadan iyileşeceğini hatırlatalım. Büyük Çocukta Beyin Kanaması: Genellikle başa isabet eden bir darbe, bir düşme sonucu oluşur. Bu durumda çocuğun beyin cerrahisi bölümü olan bir hastanede kontrol edilmesi gerekir. Bu tip kanamalar aniden meydana gelir ve belirli arazlar görülür.
- Çocuk kusar,
-Çok şiddetli baş ağrısı vardır,
- Huzursuzdur.
Bu belirtiler çok ağır bir menenjit olayı olduğunu düşündürebilir. Fakat ateşin olmaması nedeniyle çocuğun hemen hastaneye yatırılıp kanama nedeninin araştırılmasını gerektirir. Beyin damarları ile ilgili bir durum olabilir ve beyin cerrahisi tarafından müdahale gerektirebilir.
Bazı durumlarda kanamanın nedeni anlaşılmayabilir. Uzun süren baş ağrılarından sonra çocuk normale dönebilir.
Fakat bu durumda da uzun süre tahlil gerekir ve güneşte durmaması önerilir. Çocuğunuzun beyin zarında bir kanama meydana gelirse vücut gelişimini kontrol altında tutmanız gerekir.