Tortikoli Hastalığı, Boyun Eğriliğinin Sebepleri Tedavisi:
Tortikoli kelimesi latince bükük boyun anlamına gelen "tortum kolum"
dan gelmektedir. Boynun bir miktar tutularak başın duruşunun bozulması
birçok hastalıktan kaynaklanabilir. Fakat genel olarak tortikoli derken
sözü geçen
adale tortikolisidir. Devamlı olan bu
tortikoli boynun her iki tarafından mastoid apofizden sterumunun üst
ucuna
kadar uzanan sternokleido-mastoidien denen uzun adalenin çekilmesinden
ileri
gelir. Bu adalenin tek bir yandan çekilmesi başı, ağrıyan tarafa doğru
eğerek bükülmeye zorlar ve yüz ters tarafa çevrilir. Baş o pozisyonda
tutulup kalır ve hasta kımıldatmaya cesaret edemez (hatta kımıldatamaz
bile)
Çünkü adale kasılmış durumdadır ve başın en ufak hareketi dayanılmaz bir
acı
verir.
Nedenleri Sebepleri:
O halde tortikoliyi bir eklem hastalığı olarak kabul etmek
mümkündür. Gerçekten, daima tortikolinin kaynağında bulunan boyun
omurları düzeyinde bir artroz veya romatizma, ilgili boyun sinirini
azdırarak ağrı yapar. Bu sinirsel ağrı çevre adalelerde kasılmaya yol
açarak ağrılı boyun eklemlerini felce uğratır. İşte bu uzayan kasılma,
adale
çekilmesiyle devamlı kasılmaya dönüşerek tortikoliye neden olur.
Ne Yapmalı, Nasıl Tedavi Edilmeli? İlk olarak doktora haber verilmelidir. Bu arada ağrınızı hafifletmek için için ihmal edilmemesi gereken birkaç çare bulunmaktadır: sıcaklık, aspirin ve yumuşak masajlar. Yetişkinlerde alınacak 0,5 g. dozundaki aspirin, özellikle boyun da sıcak tutulursa ağrıyı bir miktar hafifletir. (sıcak su torbası veya nemli sıcak kompresler). Daha sonra, boynu merhemle veya merhemsiz hafifçe ovunuz, ovarken kulağın arkasında (mastoid) sternmun üst ucuna uzanan sterno-kleio mastoidien adalesinin yolunu izleyiniz. Doktor ilk önce yumuşak bir yastıkla sırtüstü uzanarak dinlenmenizi önerecek ve romatizma, iltihap giderici ve antialjik ilaçlar yazacaktır. Günümüzde bu etkilerin tümünü birden içeren bir dizi ilaç piyasada bulunmaktadır, ancak bu ilaçların kullanımı hassas, hatta mide veya böbrek lezyonu olanlar için tehlikelidir. O halde eğer mide ülseriniz, kanamalı rektokolitiniz, safra kesesi veya böbrek rahatsızlığınız olup da tortikoli için çağırdığınız doktor kendi doktorunuz değilse, ona diğer yandan çektiğiniz rahatsızlıkları da bildiriniz.
Bazen doktor ağrılı bölgeye % 1'lik kovokain solüsyonu sızdırmaya çalışır, fakat sonuç pek parlak olmaz. Aslında, tortikolinin gelişmesini gözlemek için doktorun istediği boyun omurları röntgeni çektirilerek, sonuç beklenmelidir.
Bu röntgende ya boyun omurgasının kusurlu olarak bükülmesi (skolioz, dikilme, ters bükülme) ya omurga çarpılmaları meydana getiren omurlarda artroz lezyonları, belkemiğinde sinirlerin çıktığı omurlararası boşluklarda daralma, ya da kabaca papağan gagası denilen kemik osteofitler görünecektir. Omurga bükülmesi kusurları masaj ve beden eğitimi, artroz lezyonları ise romatizma giderici tedavi gerektirir. Son olarak, tortikolinin çok ağrılı ve geçmez olduğu durumlarda, baş ve boynu sabitleştirmeye yönelik bir cins korse olan minerva kullanımına başvurulması gerekecektir. Daha yakın zamana kadar ağır ve taşınması hoş olmayan alçılı minervalar kullanılmaktadır. Minerva 24 saat kadar sonra ağrıların kesilmesini sağlar. 5 ilâ 15 gün arasında yerinde bırakılır ve çıkarıldıktan sonra masaj seansları ile beden hareketlerine başlanır.