Tavşan Dudak - Kurtağzı Beslenme ve Bakım

  Tavşandudağı, üst dudağın bir ya da iki taraflı yarık olmasıdır. Yarık küçük olabilir. Bazende burun tabanına kadar uzanır. Kurtağzı damağın yarık olmasıdır. Orta hatta yumuşak veya sert damakta görünür. İki anamolide aynı anda ya da ayrı ayrı görülebilir. Sık görünen anamolidir. Ailevi olabilir. Eğer bebekte böyle bir rahatsızlık varsa doktorunuz size normal doğum sürecinin beklenmesini önerecektir. Önceden teşhis ya da tespit olmuş olması da her hangi bir şeyin yapılmasını gerektirmemektedir. Henüz intrauterin cerrahi yöntemleri yeterince gelişmediğinden rutin fetüs cerrahisi uygulanamamaktadır.
Tedavisi; cerrahidir.Genellikle tavşandudağı  bebek 2-4 aylıkta, kurtağzı 1-2 yaştan sonra ameliyatla düzeltilir. Bu çocuklarda akçiğerlerde aspirasyon ve otrakulak enfeksiyonu tehlikesi vardır.
Beslenme tekniği özel bir önem taşır.Beslenme dik pozisyonda yapılır.Emzik yumuşak,emzik deliği büyük olmalıdır. Damlalıkla veya gavaj la beslenme gerekli olabilir.. (Gavaş:Ağız yoluyla beslenmelerine olanak bulunmayan hastalarda, burundan sokulan mideye indi­rilen ince bir lastik boru aracılığıyla sağlanan beslenme. Bu borudan içeriye sıvı besinler verilir.Kullanılan damlalığın ucu tercihen lastikten olabilir. Damlalık ağıza dilin arka tarafına iyice sokulmalıdır.Bu çocuklar beslenirken fazla hava yutarlar. Sık aralıklarla gazı çıkartılmalıdır.Solunum çoğunlukla ağızdan yapıldığından dudakları kurur ve dudakların çatlamaya eğilimi  vardır.Çocuğun eli ile ağız bölgesini enfekte etmemesi için yanında olunmadığı zamanlar elleri gevşekçe bağlanmalıdır.Anne ve baba bu anamolide ümitsiz olmamalı psikolojik olarak iyi durumda olmalıdırlar Bu durumun tedavisinin mevcut olduğu rahatlığını taşımalıdırlar.

       Ameliyattan sonra ise ağız bölgesi çok temiz tutulmalı çocuk mümkün oldukça ağlatılmamalıdır. Dikişlerin gerilmesi doktor tavsiyesine göre engellenmelidir.İlk günler damlalıkla , damlalık ağız köşesinden sokularak yapılmalıdır.Beslenmeyi müteakip su verilmelidir.Eller ağız bölgesine uzanamayacak şekilde tespit edilmelidir.Çocuk yan ve yüzükoyun yatırılmamalıdır.Ameliyattan sonra kurtağzı vakalarında konuşma egzersizleri yapılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski