Sistit Nedir.? Bebek Ve Çocuklarda Sistit Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Sistit: İdrar yolları enfeksiyonları, çocuklarda, hatta süt bebeklerinde sık sık görülen ve çocuk hastalıklarının önemli bir konusunu oluşturanlardandır.
Alarm İşaretleri: Şu iki belirti dikkat çekebilir.
Ateş: Bir çocuk özellikle bir süt bebeği, bazen önemli olabilen ve titremelerle birlikte ateş yükselmesi gösteriyorsa özellikle hiçbir burun - boğaz veya bağırsak iltihabı söz konusu değilse, doktorlar her zaman idrar yollarında da bir iltihaplanma düşünürler ve laboratuvar tahlili isterler.
Ağrı ve Acılar: Sistit sık idrar yapma ihtiyacı ve idrar yaparken acı duyma ile kendini gösterir. Çocuk ağrıyan yerini tam olarak belirtemediğinden ağrı duyduğunu ancak lazımlığa oturmayı reddetmesinden veya idrar yaparken ağlamaya başlamasıyla dikkati çeker. Sistitin teşhisi bazen zordur. Çocuğun şikayeti karın ve bel ağrıları da olabilir.
Fakat yine de çocukta sistit yetişkin bir insanın sidik torbası iltihaplanmasından daha seyrek oluşur.

Laboratuvar İncelemeleri: Laboratuvarda yapılan incelemeler teşhis koymak için yeterlidir. Bu incelemelerin bir fayda sağlaması için, idrarı toplarken idrar deliği etrafında bulunan mikropları temizlemek gerekir. İdrar sonda ile alınabilir ama bu da tehlikesiz değildir. En iyisi idrar deliğinin etrafını iyice temizledikten sonra piyasada satılan steril idrar torbaları kullanarak idrar toplayıp laboratuvara yollamaktır.

Dikkat: Bir idrar yolu enfeksiyonundan söz edebilmek için idrarda iltihap hücrelerine rastlamış olmak şarttır.
Tedavisi: Uzun süre devam eden bütün idrar yolları enfeksiyonları yeterince ve enerjik tedavi ister. Günümüzde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi edebilecek çok iyi antibiyotik ve antiseptiklere sahibiz. Bunların yanı sıra çocuğa bol ve çeşitli içecekler vererek daha kolay ve çabuk iyileşmesi sağlanabilir. Tedavi süresince ve sonrasında sık sık idrar tahlilleri yapıp hastalığın tekrarlayıp tekrarlamadığını kontrol etmeniz de gereklidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Nedenleri: Mesaneyle mikrop dış idrar deliğinden girer. Dolayısıyla kız çocuklarında daha sık görülmesi doğaldır. Bu arada basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya bağırsak iltihabının da idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği unutulmamalıdır. İltihap durumu sık sık tekrarlıyorsa doktor idrar yollarında bir kusur olup olmadığını incelemek için röntgen tetkiki isteyecektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski