Bebek ve Çocuklarda Döküntülü Cilt Hastalıkları, Egzama, İsilik, Kan Çıbanı, İmpetigo, Kurdeşen (Ürtiker) Hastalıkları

Bebek ve Çocuklarda Döküntülü Cilt Hastalıkları, İsilik: Bir bebek fazla giydirilip veya vücudu fazla sıcaktan bunaldığı zaman, deride pembemsi küçük sivilceler oluşur. Sivilceler arasında kalan deri ise kırmızı renktedir. İleri safhalarda bu sivilcelerde içi su dolu kabarcıklar oluşabilir. Daha sonra bu kabarcıklar kuruyacak ve deri kırışık bir hal alacaktır.
Egzama: Vücudun çeşitli yerlerinde görülebilen, alerjik huylu, kızarıklık ve sulanma ile kendisini gösteren bir hastalıktır. Bu alerji yün, ipek gibi giyim eşyalarından veya süt, yumurta, çilek gibi gıdalardan kaynaklanabilir.
Daha çok tahriş olan deride (sıcaklık ve soğuktan) veya şişman çocuklarda görülür. Kaşıntıya neden olur. Egzama
süt çocuğu ve büyük çocuklarda değişiklik gösterir.

Süt Çocuğu Egzaması: Daha çok çocuğun başında görülür. Yanak, alın ve saçlı deri en çok tutulan yerlerdir. Omuz, kol ve göğüse de yayılabilir. Çocuk kızarmıştır, hastalıklı yerlerde su dolu kabarcıklar görülür, devamlı kusma arzusu duyar, hırçındır ve sürekli ağlar. Su dolu kabarcıklar başladıktan sonra kabuklaşma meydana gelir. Daha sonra kusma başlar, deri kırmızı çatlamış halde kalır. Bebeğin genel durumu pek bozulmaz. Süt çocuğu egzaması tekrarlayabilir ve genellikle 18 aylıktan sonra görülmez.
Büyük Çocuklarda Egzama: Daha çok vücudun kıvrım yerlerinde görülür. (Kol, dirsek, kasık, diz v.b.) Bu deri bozuklukları önceleri nemlidir, daha sonra kururlar. Kaşıntı çocuğu sinirli yapabilir, uykusunu etkileyecek kadar fazladır. Bazen başka alerjik belirtilerle birlikte görülür.

Alınacak Bazı Önlemler: Çocuğunuzda egzama varsa güneş ve rüzgârdan koruyunuz. B.C.G. (verem aşısı ) dışında hiçbir aşı yaptırmayınız.
Tedavisi: Bazı hafif, özel losyonlarla tedavi edilebilir. Daha önemli durumlarda hastalığı kışkırtıcı etkeni belirlemek ve sonuç olarak çocuğun gerek besin düzenini gerekse giyim alışkanlıklarını değiştirmek gerekebilir. Sürekli egzama olaylarında ise alerjinin nedenini belirleyecek olan deri testlerine başvurmak yerinde olacaktır.

Pişikler: Popodaki kızarıklıklar bu ad altında toplanırlar. Çocuk bezlerindeki veya plastik külotlardaki terlemeye bağlı  oldukları gibi, uzun süre idrarına bakılmayan çocuklarda da görülür. Deri kırmızı, çatlak ve sızıntılıdır. Bazen kızartılar kabarır. Çocuğun ihtiyacını görürken bağırdığı bu tip olaylara sık sık rastlanır.
Gösterilmesi Gereken Özen: Plastik külotları kullanmayın ve çocuğun altını çok sık değiştirin. Kaba etini badem yağıyla yağlayın ve kızartıların üzerine yarayı kapatıcı ve mikrop öldürücü bir pomad sürün (örneğin, A vitamininden oluşan bir pomad olabilir.) En iyi ilaç çocuğun kaba etini güneşe çıkarmaktır, fakat ne yazık ki bu
her zaman kolay bir yol değildir. Kaba et derilerindeki kızartılar, bu dikkatli bakım ve özen sayesinde bir hafta içinde kaybolurlar.

Kan Çıbanı: Kan çıbanı bir kılın kökünden meydana gelen stafilokok iltihaplanmasıdır. Bu yaralar kendi kendilerine iyileşir. Burada, başlangıçta zor görülen fakat bununla birlikte acı veren, sonraları birdenbire ilerleyerek büyüyen ve gitgide kırmızı bir renk alan iri bir sivilce söz konusudur. Birkaç günün sonunda, derinin altında irin toplanması görülür ve çıban açılarak, beyazımsı bir madde akıtarak yumuşar. Kan çıbanları başın saçlı kısmında, sırtta, kol ve bacakların arka kısmında oluşurlar. Eğer yüzde, burnun ve ağızın etrafında çıkmışsa ayrı bir özen gösterilmesi, dikkatlice bakılması gerekir. Çocuklarda bazen, özellikle kaba etlerinde kan çıbanlarının tekrarlandığı görülür. Tekrarlanan kan çıbanlarından kurtulmak için uzun süre antibiyotik tedavisi gerekir. Çünkü stafilokok dirençli bir mikroptur.

Dikkat: Kan çıbanları bulaşıcı olduğundan buna yakalanan bir kimsenin çocuğuna özellikle süt bebeğine yaklaşmaktan ve onun yemeğini hazırlamaktan kaçınması gerekir.
impetigo: impetigo, çocuğun pis parmaklarıyla dokunduğu veya kaşıdığı vücudunun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Bu bölge iltihaplanır, iltihaplanmaya neden olan mikrop ya stafilokok ya da streptokok'tur. Bu iki mikrop sonucunda impetigo hastalığı çabuk ilerler ve çok bulaşıcıdır.

Hastalığın Tanımı: İmpetigo derinin sızıntılı ve iltihabi bir bölgesinde, yerleşmiş ufak sarımsı kabuklar halinde belirir. Özellikle yüzde, burun üzerinde olduğu gibi, ağzın ve gözlerin çevresinde de rastlanır. Bununla birlikte çocuğun rahatça kaşıyacağı vücudun meydanda olan tüm bölgelerinde görülebilir.
Alınacak Önlemler:
•Sağlık önlemleri: Salgına ve bulaşıcılığa meydan vermemek için çocuğun tırnaklarını kesmek, fırçalamak ve mikrobu vücudun başka yerlerine veya arkadaşlarına taşımaması için çocuğa ellerini sık sık yıkatmak gereklidir.
• Tedavi edici önlemler: Günde 2 defa antiseptik bir sabunla mikroplu bölgeler yıkanmalıdır.

Enfeksiyona Neden Olan Mikroplar: Kabuğun altında bulunurlar, bu yüzden ilk etapta bu kabuğu ortadan kaldırmak gerekir. Kabuğu yumaşatmak için Rivanollu suyla ıslatılmış veya vazelin sürülmüş bir kompres uygulanmalıdır. Bir kere kabuk alındıktan sonra, mikroplu bölgeleri bir antiseptikle temizlemek ve sonra da antiseptik bir pomad uygulamak etkili bir tedavi şeklidir. Yaraları açık bırakmak, bir pansuman örtmemek tercih edilir. Eğer bu tedavi şekli etkili olmaz da yaralar yayılır, artarsa o zaman 5 - 6 gün boyunca çocuğa penisilin vermek gerekir.
Dikkat: Tedavi bütün yaralar tamamiyle iyileşene kadar devam ettirilmelidir.

Kurdeşen (Ürtiker): Kurdeşen şiddetli kaşıntılara neden olan, çabucak beliren alerjik bir döküntüdür. Beyaz fon üzerine açık pembe renkte, hafif dik, ısırgan otunun dikenlerini andıran plakalar halinde ortaya çıkar. Bu alerjik döküntü ya vücudun bazı yerlerinde oluşur ya da bütün vücuda yayılabilir. Bazı yiyecekler (örneğin, yumurta, çikolata, balık v.b.) veya bazı ilaçlar ( örneğin, penisilin) yahut da bazı bitkisel madlerle temas etme sonucu (örneğin; ot), ya da bazı kimyasal maddeler bu tip alerjiye neden olurlar. O halde tekrarlanmaması için öncelikle bundan sorumlu olan etkeni bilmek ve tanımak gerekir.
Tedavisi:  kaşıntıları dindirecek antihistaminik ilaçlar vermeye ve yumuşatıcı, ağrı dindirici maddeler uygulamaya
yöneliktir. Örneğin sirkeli su kurdeşen kaşıntılarını azaltabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski