Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır

Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır: Trafik kazaları, güncelliğini koruyan uluslararası bir sorundur. Her yıl, binlerce kişi, trafik kazasında hayatını kaybetmektedir. Bu tür kazalarda, yapılacak ilk yardımlar, yaralının tekrar hayata dönmesini sağlar. Sürücüler, araba kullanırken mümkün olduğu kadar dikkatli olmalıdır. Uykusuz ve içkili araba kullanmamalı ve trafik kurallarını tam olarak uygulamalıdırlar.'
Korumak Haber Vermek Yardım Etmek: Şunu hemen belirtelim ki trafik kazalarının nedenleri arasında % 80-90 oranında insan faktörü rol oynar.
Korumak: Kaza anında dikkat edilecek en önemli konu, kurallara uymak ve tedbirli olmaktır. Kaza yapmış bir aracın içinden yaralılar çıkartılmalı ve arabanın arkasına ve önüne işıklı "dikkat tehlike" levhaları konmalıdır.
Haber vermek: Trafik kazalarını kentlerde polislere, köylerde ise jandarmaya en kısa sürede haber vermek gerekir. Kaza hakkında polis veya jandarmaya açıklayacağınız konular:
- Kazanın tam yeri
- Ne tür bir kaza olduğu
- Kaza yapmış aracın cinsi (kamyon, römork, otomobil vb.)
- Yaralıların durumu ve sayısı

Yardım etmek: Kaza olduğunda yaralılara dokunmadan yardımın gelmesini beklemek gerekir.
Ancak kaza yerinde:
- Yangın çıkma tehlikesi varsa
Tekrar kaza olasılığı varsa
-İlkyardım malzemesi varsa ve bu konuda bilgili iseniz, en çabuk şekilde (yaralılara zarar vermemek koşuluyla)
müdahale etmek gerekir. Bel kemiği kırılmış olan bir yaralı hiç kımıldatılmamalı, başı arka tarafa doğru sarkıtılarak, vücudun hareket etmesi ve bükülmesi önlenmelidir. Yaralı olan kimse yere sırtüstü uzatılmalı, üstüne bir şey örtülerek, yardım gelene kadar kımıldatılmamalıdı. Trafik kazalarında, yapılacak ilk iş, kazaya uğramış kimseyi derhal kenara çekmektir. Daha sonra, kaza haher verilmeli ve yardım gelene kadar, yaralı rahat ettirilmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski