Bebek ve Çocuklarda Ateşlenmenin Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Bir çocuğun ortalama vücut sıcaklığı yaklaşık 37 ° C  . fakat gün içerisinde  vücut ısısı bir iki derece  değişebilir. Çocuğunuzun sıcaklığı 38C  veya daha yüksek ise ateşi vardır .Ancak fiziksel aktivite de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı kısa bir süre için hafif ateş olabilir.
Termometre kullanarak çocuğun sıcaklığını kontrol etmek en iyi yoldur. Termometreniz yoksa  örneğin;alnına dudaklarınızı koyarak ateşli olup olmadığını basitce tespit edebilirsiniz. Fakat çocuğun deri sıcaklığını hissetmek her zaman bir ateş teşhisi için güvenilir bir yol değildir. Bazen çocuk kızarmış görünebilir  ama iç organ sıcaklığı aslında normadir. Bu da dış etkenlerden kaynaklanan bir durum sayılabilir.(havanın soğuk ya da sıcak olması) 
 
Ateş Neden Olur ?Ateş, kendi başına bir hastalık değil ama bir hastalığın işaretidir. Ateşin altında yatan nedenler kronik ya da uzun süreli hastalık veya hastalığın belirtisi olabilir.
Çocuklarda enfeksiyonlar ateşin en yaygın nedenleri arasındadır. Bunların çoğu  yaygın bulaşıcı hastalıklar  ve soğuk algınlığına bağlı  üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.
Bazı enfeksiyonlara bakteriler neden olur ve antibiyotik tedavisi gerekir. Kulak ve boğaz enfeksiyonları , mesane enfeksiyonları, zatürre , kan enfeksiyonları ve menenjit bunlardan sayılabilir.
Ateşin diğer nedenleri, ilaçlar ya da aşılardan kaynaklanan  alerjik reaksiyonlar ki  nadiren görünür. Kronik eklem iltihabı , bazı tümörler, mide-bağırsak hastalıklarıda ateşin nedeni olabilir.
 
Nasıl tedavi edilir?
 Ateş; vücutun enfeksiyonlarla mücadelesi sırasında kendisini göstermeye başlar.  Ümmin sisteminin doğal bir tepkisi ve savunmasıdır.İlk aşama ateşe neden olan sebeblerin tespitidir. Öncelik  ateşi düşürmeye yönelik tedavi olduğunda asıl hastalık ikinci planda kalacağından gerekli tanının konulmasını veya antimikrobiyal tedavide uygulanacak değişimleri geçiktirecektir.
12 aylıktan küçük çocuklarda ateş daha önemli bir hastalığın belirtisi olabilir mutlaka doktora götürülmelidir.
Ateş, aniden artabilir veya yavaş yavaş da gelebilir,.  Bu durumun genellikle hastalığın  şiddeti ile bir ilgisi yoktur.

Ateşin Etkisini Azaltabilirsiniz
1.  Ateşle birlikte titreme görüleceğinden üzerini örtmesine engel olun.Üzerinde kalın kıyafetler varsa çıkartın.
2.  Sık aralıklarla su içirin, sıvı verin
3.  Aspirin çocuklarda ateş tedavisinde verilmemelidir
4.  Ateşini düşürmek için soğutma ve rüzgar fanlarının karşısına geçirmeyin
5.  Ilık duş aldırabilirsiniz özellikle koltuk ve apış aralarının serin   tutulma-sını soğuk suyla ıslatılıp sıkılmış bezler aracılığıyla sağlayabilirsiniz. 
6.  Güvenilir bir termometre kullanmayı ihmal etmeyin 
Çocuğunuzun ateşini nasıl ölçersiniz ?
        Bebek veya küçük çocuğun ateşini ölçmek göründüğünden daha da zordur. Birkaç farklı yöntem vardır;
·   Dil altına ağzına bir  termometre koyarak (çoğunlukla tavsiye edil-mez.Termometrenin kırılma riski )
·    Termometreyi bebeğin rektum içine bir miktar koyarak (makattan)
·    Termometreyi koltuk altına yerleştirerek
·    Dijital kulak termometreyle (hata payı vardır)
·    Yüzeysel temporal arter termometre ile alından temasla ateşini ölçebilirsiniz.
·    Ya da yukarda da bahsettiğimiz gibi elle veya dudağınızı alnına koyarak veya fiziksel görünüşündeki  halsizlik, terleme,kızarma gibi belirtiler ateşin habercisidir.
 
  Bebeğin yapılan ateş ölçümünde ateşi 38 C den  fazla ise, yüksek ateş riski başlamış demektir Fakat  bebeğin genel durumu ateşten daha da önemlidir. Ateşi normale yakın ama devamlı uykulu-uyuyan,halsiz,, iştahsız bebek, 39 C ateşi olmasına rağmen; daha canlı , hareketli, beslenmesine devam eden bebeğe oranla daha hastadır.  İki aylıktan küçük  bebeğin ateşi 38 dereceyi aşmışsa doktora götürmek gereklidir. İki aylıktan büyük bebekler için doktora götürme sınırı 39 C ateştir. Ayrıca ateş daha düşük rakamlarda olabilir ancak bu durum üç günden fazla sürüyorsa, yine doktora götürmek gereklidir..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski