Evlilik Kararı Nasıl ve Ne Zaman Alınmalı, Evliliğe Kimler Karar Verebilir, Başarılı Evlilik Nasıl Olur.?

Başarılı bir aile birliğinin kurulmasına etki eden pek çok faktör vardır. Bunlardan biri eşlerin yaşça ve fiziksel olgunluk açısından kendilerini evliliğe hazır hissetmeleridir.Yine duygusal ve sosyal olarak olgunluğa erişmenin evliliğe hazır oluşta önemli bir rolü vardır. Günümüz koşullarında eşlerin evlenme kararı vermeden önce ekonomik olarak bir aileyi geçindirebilecek güce erişmeleri gerekmektedir.Yetersiz ekonomik koşullar daha başlangıçta aile bütünlüğünün zedelenmesine neden olabilir.Öğrenimin tamamlanması, askerliğin yapılması, işe girilmesi gibi etkenler sağlam temellere dayalı bir evlilik yapılmasında belirleyici rol oynar
.
   Evliliğe karar verilirken kişilerin eğitim düzeyi ekonomik ve sosyal durumu kültürel yapısı  ve kişilerin özelliklerinin benzer  olmasına dikkat edilmelidir. Bu sayılan özellikleri birbirine uymayan çiftlerin evlilikleri sorunlu olmaktadır.
   
   Yakın akrabalar arasında yapılan evlilikler özellikle doğacak çocukların sağlıkları açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir Eşlerin genetik olarak taşıdıkları bazı hastalıklar akraba evlilikleri sonucu açığa çıkabilir. Bu da  hasta ya da sakat bebek doğumuna, ölü doğum ve düşüğe neden olabilir.

 Başarılı Evlilik

Evliliğin başarıyla yürütülmesine etki eden birçok faktör vardır. Bunlar birbirleriyle ilişkili olup çoğu kez birbirlerinin nedeni ya da sonucudur.

Sosyal Durum

Ana babanın yetişme biçimleri ,çalışıp çalışmama durumu , ailenin yaşam biçimi, eşlerin meslekleri sosyal çevreleri gibi faktörlerdir.Akrabalarla ve dostlarla kurulan ilişkiler ziyaretler , aile ve toplum için manevi değeri olan günlerin birlikte kutlanması üzüntü ve mutlulukların paylaşılması, aile fertlerinin dayanışmaları ve birbirlerini desteklemeleri, aile birliğini güçlendiren etkenlerdir.

Eğitim Durumu

Ana ve babanın eğitim durumları, aile düzenin kurulmasında , geleceğin planlanması ve çocukların yetiştirilmesinde önemli rol oynar. Eşlerin birbiriyle kuracakları iletişimde de eğitimin rolü büyüktür. Ana babanın çocuklarını daha sağlıklı , verimli , başarılı, mutlu ve topluma yararlı insanlar olarak yetiştirebilmeleri için ana baba olmadan önce bu konularda kendilerini yetiştirmeleri olumlu yönde etki gösterecektir.

Ekonomik Durum

Daha rahat ve daha mutlu bir ortamda yaşayabilmek için belirli bir ekonomik güce sahip olmak gereklidir. İyi beslenme ,sağlık ve  eğitim koşuları ekonomik olanaklarla doğru orantılıdır. Aileye ekonomik gücü sağlamak öncelikle babanın ve annenin sorumluluğu olmakla beraber ailedeki herkes, tutumlu davranmalı ve ailenin ekonomik yönden güçlenmesine yardım etmelidir.
Aile Bireylerine Ait Faktörler

       Aile bireyleri arasındaki sevgi, saygı ve hoşgörüye dayalı etkileşimler aile mutluluğunu oluşturan önemli etkenlerdir. Aile bireyleri arasında çok güçlü olan sevgi aile bireylerinin zorluklarla başa çıkmasında en önemli etkendir .Aile bireyleri bu sevgiyle birbiri için fedakarlıkta bulunurlar.Bu sevgi dolu ortamda yetişen çocuklar ruh sağlıkları için çok önem taşıyan temel güven duygusuna sahip olurlar . Ruhen sağlıklı olan çocukların daha iyi geliştikleri bilinen bir gerçektir. Geçimsiz ,huzursuz aile ortamları hem ana babanın hem de yetişmekte olan çocukların sağlıklarını olumsuz yönde etkiler.
        
       Aile içi ilişkilerde saygı önemli bir etkendir. Farklı düşünce , zevk ve tutumları olan insanların uyum içinde yaşayabilmeleri saygının varlığıyla mümkün olabilir.

      Kişiler arasındaki hoşgörü; sürtüşmeleri ve anlaşmazlıkları önler.Ancak hoşgörü sınırsız bir şekilde kusurların görmezden gelinmesi değildir. Kişileri olduğu gibi kabul etmek , kedini onun yerine koyarak değerlendirebilmek sorumlulukların paylaşılması , iş birliği içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmeye özen göstermek başarılı bir evliliğin  önemli etkenleridir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski